Jeste li znali?

Zašto i kada poštar ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke bez obzira na to je li riječ o hpekspres-pošiljci, preporučenoj pošiljci ili malom paketu?

 Ako poštar na adresi primatelja ne zatekne primatelja ili osobu ovlaštenu za preuzimanje pošiljaka (opunomoćenik, zakonski zastupnik ili odrasli član kućanstva – osoba starija od 15 godina), primatelju se ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke. Za obične se pakete (CC……….HR) u mjestima u kojima nije organizirana dostava ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke bez pokušaja dostave paketa na adresi primatelja.
 
Kada se prilikom pokušaja dostave malog paketa primatelj ne zatekne na adresi, primatelju malog paketa ostavlja se obavijest o prispijeću pošiljke, a paket može preuzeti u poštanskom uredu. Primatelju se prilikom uručenja malog paketa na adresi ili u poštanskom uredu naplaćuje usluga u iznosu od 4,50 kn.
 
Za obične pismovne pošiljke koje se zbog svojih dimenzija ne mogu uručiti ubacivanjem u kućni kovčežić primatelju se također ostavlja obavijest o prispijeću pošiljke, a pismovnu pošiljku može preuzeti u poštanskom uredu.