Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Hrvatska pošta u suradnji s Udrugom „Zelene stope“ uklanja olupine već 7. godinu zaredom

04.06.2018.

Akcija Očistimo hrvatsku od olupina povodom Međunarodnog dana zaštite okoliša

U petak, 1. lipnja 2018. godine djelatnici Hrvatske pošte iz Samobora, Svete Nedelje i Jastrebarskog sudjelovali su u suradnji s Udrugom „Zelene stope“ u tradicionalnoj ekološkoj akciji Očistimo Hrvatsku od olupina – powered by Renault. U Parku prirode Žumberak, u mjestu Breganica, nalazi se istoimeni potok u koji su bile odbačene četiri autoolupine.
Navedene autoolupine nađene su uz pomoć dopisnice koju je prošle godine izdala Hrvatska pošta. Kupnjom dopisnice svi koji su željeli mogli su u nju zapisati lokaciju olupine ili odlagališta u prirodi koje primijete te ju poslati „Zelenim stopama“. To je učinio jedan gospodin i otkrio nam lokaciju olupina, koje su u petak uklonjene iz prirode. Podršku akciji je uime Grada Samobora došao dati zamjenik samoborskoga gradonačelnika, Željko Stanec.
Ova akcija održava se uoči Međunarodnog dana zaštite okoliša koji se tradicionalno obilježava 5. lipnja, a njen cilj jest ponovno skretanje pozornosti na aktualan problem neprimjerenog odlaganja olupina i otpada te još jednom upozoriti na njegovu štetnost.
Podsjećamo, Udruga „Zelene stope“ je u proteklih 14 godina uklonila više od 15.000 autoolupina iz nacionalnih parkova i parkova prirode diljem Hrvatske te su upravo djelatnici Hrvatske pošte pomagali pri nalaženju i uklanjanju velikog broja tih olupina.
Prije sedam godina samoborski poštari su se prvi put priključili fotografu i osnivaču Udruge Romeu Ibriševiću u akcijama čišćenja prirode od velikih olupina odbačenih na zelenim površinama. Svake godine sve se više poštara priključuje ovoj ekološkoj akciji, a ove godine sudjelovalo ih je 70-ak. Uloga poštara u akciji nije samo pomoći pri vađenju olupina, nego i aktivno sudjelovati u radu Udruge cijele godine. Djelatnici Hrvatske pošte tako na svojim, dobro poznatim rutama za dostavu pošiljaka, ali i u slobodno vrijeme pomažu očistiti Hrvatsku od automobilskih olupina.