Poštanske marke Republike Hrvatske izdane u proteklih više od 25 godina stekle su zapažen i velik ugled u svijetu.

Dokaz tomu su brojne međunarodne nagrade. Riječ je o filatelističkim nagradama – za najbolje i najljepše marke – i o nagradama za umjetničku i dizajnersku vrijednost. 
Od 1991. do danas Hrvatska pošta uložila je velik trud da od poštanske marke stvori proizvod koji može biti jedan od državnih simbola. Hrvatske poštanske marke tako su postale svjetski priznati i poznati uradci.


Treće mjesto na prvom natjecanju za naj PUMed marku <br><br>  U 2019. godini PUMed izdanje Hrvatske pošte – dječja narodna nošnja sa Suska – osvojila je treće mjesto na natjecanju u kategoriji najljepših PUMed izdanja. Dodatnu vrijednost ovoj nagradi daje činjenica da je riječ o prvom ovakvom natjecanju, a glasalo je 8000 ljudi iz 84 države. POZLATILO „BIJELO BISERJE“- Na natjecanju za najljepšu europsku poštansku marku koje dugi niz godina organizira njemački časopis Deutsche Briefmarken-Revue (DBR) hrvatski je blok „Zaštićene pasmine konja – lipicanac“ iz 2018. godine osvojio prvo mjesto. Na ovo natjecanje pristižu glasovi iz preko 50 država sa svih strana svijeta, a glasati je moglo i 850.000 čitatelja „Postfrisch-a“, časopisa njemačke pošte, u kojem se također objavljuje natječaj. Dvije su specifičnosti vezane uz ovu nagradu: jedna vezana uz aktualnu situaciju s korona virusom, a druga je izvanredna statistika našeg „bijelog biserja“. Naime, pobjednik natjecanja je trebao biti proglašen tijekom sajma u Essenu koji se trebao održati u svibnju ove godine, ali je otkazan zbog pandemije. A statistiku rezultata glasanja DBR članak proglašava senzacionalnom: čak 43,07% svih glasova osvojio je naš prekrasni lipicanac i daleko ispod sebe ostavio ostale natjecatelje. Prigodni poštanski blok Hrvatske pošte “Hrvatski turizam – Plitvička jezera” iz 2019. godine, s motivima slapova kroz četiri godišnja doba, osvojio je prvo mjesto i nagradu na svjetskom filatelističkom natjecanju “Premio Internazionale d'Arte Filatelica" u talijanskom gradu Asiagu. Ovaj  filatelistički „Oscar“ dodijeljen je u kategoriji „Turizam“, a  trideset i treća je međunarodna nagrada Hrvatskoj pošti. Autori prigodnoga bloka su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav Jurica Kaćunić, a fotografije potpisuju Ivo Pervan, Mario Romulić i Dražen Stojčić.