Hrvatska pošta

2016. Ne govoru mržnje

 

„Ne govoru mržnje“

Motiv „NE govoru mržnje!“ nacrtala je za prigodnu poštansku marku Sara Salajpal, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Koprivnica
 
Hrvatska pošta predložila je učenicima osnovnih škola da „NE govoru mržnje!“ bude tema dječje prigodne poštanske marke iz 2016. u natječaju „Kreiraj marku bajnu i osvoji nagradu sjajnu!“. Među više od sedam stotina radova pristiglih na natječaj uži izbor obavile su savjetnice za likovnu kulturu iz Agencije za odgoj i obrazovanje zajedno s članovima Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka RH. Za motiv dječje prigodne poštanske marke izabrali su crtež Sare Salajpal, učenice Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“.
 
Ovim natječajem, koji provode Hrvatska pošta i Agencija za odgoj i obrazovanje, želi se potaknuti kreativnost te djeci školskog uzrasta približiti smisao, značenje i funkcija poštanske marke. Mladu autoricu, osim njezina imena na poštanskoj marki, očekuje i nagrada – prijenosno računalo i pisač. Također, učitelj čiji je učenik autor pobjedničkog rada bit će nagrađen zbirkom poštanskih maraka iz 2015. godine. Sto osnovnih škola koje su najprije poslale radove svojih učenika bit će nagrađeno prigodnim albumom „Sigurnost u prometu“.
 
Likovni predložak marke doradila je za tisak Sabina Rešić, slikarica i dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke na kojoj je potpisana Sara Salajpal iznosi 100 000 primjeraka, a nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna. Datum izdanja poštanske marke „NE govoru mržnje!“ s motivom djevojčice koja rukom prekriva usta je 21. rujna 2016. godine.
 
Imena autora likovno najuspješnijih radova možete pogledati ovdje