Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Poštanske marke s motivima tržnice Dolac i crkve svetog Marka

07.06.2017.
Prigodno izdanje „Hrvatski turizam – Zagreb“

Hrvatska pošta u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Gradom Zagrebom organizira promociju prigodnih poštanskih maraka, a koje prikazuju tržnicu Dolac i crkvu svetog Marka. Promocija će se održati 10. lipnja na tržnici Dolac kod kipa kumice s početkom u 10 sati te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže ovom prigodom. Uz predstavljanje maraka, svi koji kupe novo prigodno izdanje „Hrvatski turizam – Zagreb“ na dar će dobiti prigodne poklone Hrvatske pošte. Okupljene će uz prigodne govore o poštanskim markama i znamenitostima Grada Zagreba zabavljati i folklorno društvo iz projekta Zagrebačkog vremeplova.

Prigodna serija poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Zagreb“ nastala je na temelju fotografija Davora Rostuhara, a autor je Vladimir Buzolić-Stegu, dizajner iz Zagreba. Ovo izdanje Hrvatska pošta pušta u optjecaj 8. lipnja 2017., a motivi prigodnih poštanskih maraka su tržnica Dolac i crkva svetog Marka. Prvoj je nominalna vrijednost 2,80 kuna, dok je drugoj vrijednost 5,80 kuna. Naklada izdanja iznosi 200 000 primjeraka po motivu, a marke su izdane u arčićima od 10 maraka. Hrvatska pošta tiskala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ove poštanske marke mogu se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte na adresi www.epostshop.hr.

Dođete li u Zagreb u bilo koje godišnje doba, zasigurno ćete ostati zadivljeni njegovom prošlošću, vrednotama, ljepotom, ali i moći uživati u domaćim gastronomskim specijalitetima. Hrvatski turizam spoj je, između ostalog, tradicije i gastronomije. Tu sretnu kombinaciju u Zagrebu simboliziraju ove dvije marke. Trg svetog Marka, s crkvom svetog Marka, nije se znatnije promijenio od svog nastanka 1242. godine. Bio je središte javnog i političkog života, najprije slobodnoga kraljevskoga Gradeca, odnosno Zagreba, a poslije i čitave Hrvatske. Na ovom trgu, ispred crkve svetog Marka, o kojoj najstariji spomen seže u 1256. godinu, stoljećima se potvrđivala gradska vlast, davali su prisegu hrvatski banovi, a ovu je lijepu tradiciju 1992. godine obnovio i prvi predsjednik samostalne Hrvatske dr. Franjo Tuđman. Najveća umjetnička vrijednost ove crkve njezin je gotički južni portal, dok joj posebnu zanimljivost daje krov prekriven šarenim glaziranim crepovima. Na njegovoj lijevoj strani prikazan je povijesni grb Trojedne Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije, a na desnoj je strani grb grada Zagreba sa širom otvorenim gradskim vratima, simbolom gostoprimstva Zagrepčana.
 
Tržnica Dolac, turistička atrakcija koju posjećuje gotovo svaki drugi gost našega grada, otvorena je 1930. godine. Važan je dio gastronomske ponude grada jer nema dobre hrane bez kvalitetnih i zdravih namirnica. Stoljećima su vrijedne žene iz sela u zagrebačkoj okolici svakodnevno donosile u grad pune košare domaćih proizvoda. Njima su u znak zahvalnosti Zagrepčani na tržnici Dolac podigli spomenik – skulpturu kumice Barice. Danas na ovoj tržnici, osim lokalnih proizvoda, možete kupiti i povrće iz Dalmacije, svježu ribu koja svakodnevno stiže s Jadrana, kao i tradicionalni hrvatski specijalitet i svojevrsni brend hrvatskog sela – sir i vrhnje.