Hrvatska pošta

Pratite pošiljku

Poštanske marke u čast četiri gardijske brigade

08.03.2019.
 Prigodno izdanje „Hrvatski domovinski rat – gardijske brigade“
 
Zagreb, 8. ožujka 2019. – Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 11. ožujka prigodne poštanske marke „Hrvatski domovinski rat – gardijske brigade“. Motivi ovog izdanja su amblemi četiriju brigada, a na markama su prikazani: amblem 1. hrvatskog gardijskog zdruga, amblem 2. gardijske brigade „Gromovi“, amblem 3. gardijske brigade „Kune“ i amblem 4. gardijske brigade „Pauci“. Naklada prigodnih poštanskih maraka iznosi 60.000 primjeraka po motivu. Nominalna vrijednost izdanja je 8,60 kn za sva četiri motiva. Autor maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Prigodne poštanske marke izdane su u arčićima od 6 maraka s jednim privjeskom.
     
 1. hrvatski gardijski zdru
 

Predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. odluku o ustrojavanju najelitnije postrojbe Hrvatske vojske – 1. hrvatskog gardijskog zdruga. Glavni nositelj ustrojavanja bila je Specijalna postrojba Ministarstva obrane RH Bojna „Zrinski“ i Specijalne postrojbe Glavnog stožera HV-a.

 2. gardijska brigada „Gromovi“

 Gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena je polovinom svibnja 1991. u Trsteniku Nartskom kraj Zagreba. Prva pješačka bojna i njeno zapovjedništvo formirani su od pripadnika za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova iz baza Kumrovec, Rakitje i Vinica.

 3. gardijska brigada „Kune“

Prema zapovijedi ministra obrane RH 29. travnja 1991. donesena je odluka o osnivanju 3. „A“ brigade ZNG RH s domicilom u Slavoniji i Baranji. Dolaskom UNPROFOR-a početkom 1992. godine 3. gardijska brigada odlazi u obranu Posavine, gdje boravi sve do kraja te godine. Završetkom borbenih djelovanja u Posavini Brigada se u veljači 1993. premješta u zadarsko zaleđe u kojem sudjeluje u operaciji Maslenica i poslije djeluje kao glavni nosilac svih borbenih akcija u zadarskom zaleđu.

 4. gardijska brigada „Pauci“

Prva postrojba koja je odlukom Ministarstva obrane RH osnovana na jugu Hrvatske, ali sastavljena od dragovoljaca iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine, pa i svijeta bila je 4. brigada Zbora narodne garde, poslije 4. gardijska brigada „Pauci“. Utemeljena je u Splitu 28. travnja 1991., a ustrojena je kao pješačka brigada.