Sva raskoš prirode na četiri poštanske marke

7.6.2019.

Prigodna serija „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“

Zagreb, 7. lipnja 2019. – Hrvatska pošta pustit će 10. lipnja u optjecaj prigodnu seriju poštanskih maraka „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“. Seriju čine četiri poštanske marke na kojima je prikazan detalj slapova na jezeru Kozjak, detalj slapa na Velikim kaskadama između jezera Gavanovac i Kaluđerovac, slapići uz šetnice te detalj Velikog slapa. Fotografije prema kojima je nastao dizajn prigodnih maraka djelo su Marija Romulića, Dražena Stojčića i Ive Pervana. Autori serije „Hrvatski turizam – Plitvička jezera“ su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba. Poštanske marke s motivom Kozjaka i slapića imaju nominalnu vrijednost 3,10 kuna, a marke na kojima su prikazane Velike kaskade i Veliki slap vrijede 8,60 kuna.

Marke su izdane u arčićima od 10 maraka, u bloku s četiri marke i u karnetu, a izdane su i dvije omotnice prvog dana (FDC). Naklada arčića je 100 000 primjeraka po motivu, tiskano je 20 000 blokova te 2000 karneta.

Plitvička jezera u Lici naš su najveći, najposjećeniji i najstariji nacionalni park koji 2019. slavi 70. rođendan. Niz od 16 imenovanih i više manjih jezera, kaskadno poredanih do slapova zvanih Sastavci i početka rijeke Korane, među najljepšim je prirodnim znamenitostima na Zemlji. Osedravanjem se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, što je jedinstvena vrijednost, pa ove godine Nacionalni park „Plitvička jezera“ slavi i 40. obljetnicu upisa na UNESCO-ovu listu.

Na površini od gotovo 300 četvornih kilometara Plitvička jezera pokazuju nerojene ukrase: Veliki slap visok 78 metara, najveća jezera – Prošćansko i Kozjak – ali i nebrojene slapove i slapiće, jezerca i drvene staze oko kojih huči bistra modrozelena voda. Ipak, jezera zauzimaju tek manje od jedan posto Parka. Šume i travnjaci Plitvica dom su velikih zvijeri, tako rijetkih u Europi – vuka (čak tri čopora u Parku), risa i medvjeda, a potonji je tradicionalno u plitvičkom grbu. U vodama nesmetano pliva vidra, a među životinjama ima prekrasnih leptira, ali i zmija otrovnica. U Parku je i više od 1400 svojta biljaka – 30% ukupne flore Hrvatske, a samo orhideja ima više od 60 svojti. Ondje je i prašuma zvana Čorkova uvala, poseban rezervat šumske vegetacije.

Park je otvoren za posjet cijele godine, a nudi osam programa obilaska jezera te četiri planinarske staze. U Parku se može kretati pješice, vlakovima i brodovima. Ukupno ima 18,3 km pješačkih staza, dok vožnja biciklom nije dopuštena, ali zato mreža biciklističkih staza postoji u općinama Plitvička Jezera i Rakovica.